2010-12-16
 21:34:07

Artikel: Att fota Hundporträtt

Efter önskemål kommer här en lärorik artikel om hur man fotograferar hundar. 
Jag har delat upp artikeln för att den inte ska bli för lång och dryg att läsa!Porträtt:

Det är inte alltid helt lätt att ta porträttfoto på hundar. Det finns så mycket annat en hund tycker är kul än att sitta still och "le" mot kameran. Tycker man att en hund är svår så ska man inte ens tala om hur svårt det är att få två hundar att posa samtidigt!
Men jag ska lära er knepen :)


Bakgrunden.
Först måste vi hitta en bra plats att ta porträttfoto på. Det är inte alla som har en studio hemma (och det måste man inte ha heller!). 
Oavsett om du är inomhus eller utomhus så måste bakgrunden vara så ren som möjligt. Dvs inga möbler/buskar bakom. Desto mindre "skärp" i bakgrunden desto mer syns hunden.(Nu har jag inte plockat ut mina sötaste bilder ur arkivet, utan förklarande bilder)


Hunden.
Eftersom vi ska fota hundar så behöver du såklart en hund! Låna någons eller ta din egen.
A & O är ju att hunden är fin. Kanske ett bad innan? Borsta, plocka bort ögongrejs, torka bort dreggel, klipp klorna, trimma osv. Är hunden smutsig så blir det ingen vacker bild.


Fyll fickorna.
För att få hundens fulla uppmärksamhet måste DU vara intressant! Packa på dig leksaker, godis, visselpipa, använd alla dina egna stämmor.. ja allt som låter annorlunda eller är lockande. Du behöver verkligen alla verktyg du kan komma på att underlätta kontakten. Det är lätt att hunden tröttnar på samma gamla gummianka efter 5 minuter.


Lär hunden kommando.
En stor fördel är om hunden kan kommandona "sitt", "ligg", "stanna". Det blir mycket svårare om hunden inte kan detta. Då får man försöka lära hunden under tiden som man fotograferar samt vara väääldigt snabb på knappen!
Konster kan också vara väldigt sött att få med på bild. Kort och gott är det så att desto mer du lär hunden, desto mer variation kan du få på bilderna.


Ljussättning

Ljuset är väldigt viktigt när man ska fotografera överhuvudtaget.


Är du inne, se till att ha lampor riktade mot hunden så du slipper använda kamerans inbyggda blixt. Med blixten rakt framifrån blir det lätt väldigt stela bilder, men en stor skugga bakom. Alternativet är en extern blixt som du kan placera var du vill. När jag fotograferar i studion så har jag oftast en blixt på varje sida om hunden, lite snett framför. Aldrig rakt framifrån för att undvika stelt ljus som sagt. På samma sätt ska du placera era lampor om ni vill ha mer ljus. Det är egentligen bara till att prova på att placera ljuset på olika sätt. Bilden blir helt annorlunda beroende på vart ljuskällan finns.

Känner du inte för att köpa en extern blixt men har en vanlig riktbar blixt till kameran så rikta den i taket (om du har ett ljust tak).Är du utomhus där allting beror på hur ljuset från solen kommer, finns det också ett bra knep för att bli av med onödiga skuggor. Reflexskärm!Med reflexskärmen kan du styra ljuset och skjuta det på hundens skuggsida för att få ett jämnare resultat.

 


Gå ner på hundens höjd
Fotografera alltid i höjd med hunden för att undvika förvrängda vinklar där hunden bara ser skum ut.
Det finns några lätta tumregler.
Ska du ta vanligt porträtt på huvudet så ha kameran i ögonhöjd med hunden.
Ska du ta en kroppsbild på en sittandes hund så ha kameran i höjd med bröstet/bogen. 
I vissa fall vill man kanske ha ett foto av hunden ovanifrån, det är inget fel. Man kan prova sig fram till vad man själv gillar, men för de snyggaste, naturligaste porträtten är det hundens höjd som gäller.


Objektiv

Det finns mycket delade meningar om vilket objektiv som är det absolut bästa. Det finns många bra och framför allt många dyra!
Ett billigt OCH mycket bra objektiv är ett klassiskt Nikon 50mm 1,8f. Det är ljusstarkt och har knivskarp skärpa. Detta objektiv borde finnas i varje kameraväska! Dock finns det ett minus. Man kan inte zooma utan istället måste man förflytta sig. Fotograferar man människor så behöver man inte bekymra sig om det eftersom man bara säger till människan att sitta still så att man kan ta bilden. En hund däremot, som vi alla vet, sitter inte riktigt helt stilla även om vi sagt åt den. Den reser sig och går lite framåt hela tiden, det blir då väldigt  besvärligt för dig att flytta fram och tillbaka hela tiden för att hålla rätt avstånd. Dessutom lockar rörelser hunden till att komma. Det bästa är att sitta så stilla som möjligt under fotograferingen.

Jag föreslår därför ett objektiv som man kan zooma med till djurfotografering! Jag brukar köra med ett Tamron 17-50 f2,8 som jag är väldigt nöjd med och rekommenderar. Just att man kan gå ner till 17mm gillar jag skarp, då kommer man ifrån en hund som sitter nära.

Man kan prata objektiv i timmar, det ena är bättre än det andra - beroende på vad du ska fotografera.
Jag ger dig gärna privata tips om du undrar över något speciellt objektiv.

 

 

Ett vanligt problem!

Ett av det vanligaste problemet med hundporträtt är (rent bildmässigt) att nosen blir ur fokus. Speciellt på raser med lång nos. Det finns bara en lösning - fotografera med mindre bländare.
(Läs mer om hur bländaren funkar - här- )

 


Ge aldrig upp!
Tålamod är en fiskares bästa vän brukar man ju säga. I vårt fall är det hundfotografens bästa vän. Man kan mer eller mindre bli helt knäpp på tex små valpar som inte kan sitta still mer än en halv sekund.
Behåll lugnet och ta många pauser.


Ta många bilder
Oftast ser bilderna i kameran mycket bättre ut än vad dom egentligen är. Du har tagit 10 bilder på en hund och upptäcker i datorn att bara 2 stycken är användbara.
Ta fler bilder! Ta bilder hela tiden. Nöj dig inte med 10 bilder utan ta upp mot 100 st. Jag går nästan aldrig hem med under 200 bilder från en fotografering. Visst får du lägga ner mycket mer tid vid datorn efter, men det är värt det! Du kommer ha ett bättre resultat. (Köp ett stort minneskort!)Hoppas ni har lärt er något nytt.
Nästa del: Att fota Hundar i Action.


Jennie

Super bra tips :)PUBLICERAT: 2010-12-17, 10:22:56 | URL: http://www.missel.se
Sofia<3

Har inte orkat läsa igenom allt men det verkar som jättebra tips<3

ska försöka med min kusins galna hund till sommarn:)


Lovisa

Bra tips att använda.Har du någon särskilt bakgrund som du gillar att fotografera i,när det är hundar du fotograferar?PUBLICERAT: 2011-07-13, 22:50:35 | URL: http://lovisasbilder.blogspot.com
marta

Hej! När kommer den "Nästa del: Att fota Hundar i Action."? :)KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: